İyi yapılan inşaat proje yönetimi, başarılı bir inşaat işletmesinin temel unsurlardan biridir. Bir inşaat işini yürütmek ilk bakışta basit ve sezgisel görünse de, bu sektörde ekipleri bir araya getirmek özellikle çok karmaşıktır. Bir projeyi iyi yürütmek, insanların işini verilen süre içerisinde yapmalarını sağlamak, standartların yerine getirildiğinden emin olmak anlamına gelir. Bunu yapmak için uygun materyallere, araçlara, uzmanlara ve iletişim becerilerine ihtiyaç bulunmaktadır.
İnşaat yönetimi, inşaat projelerinin yönetilmesi sürecidir. İnşaat proje yönetimini diğer proje türleriyle karşılaştırırken temel ayrım, inşaatın görev bazlı olmasıdır. Bu, proje organizasyonunun proje yapısının tamamlanmasıyla sona erdiği anlamına gelir.
İnşaat proje yönetimi, operasyonel açıdan mükemmelliğe ulaşıp ve standartları sağlamak için, son teslim tarihine karşılık gelmesi açısından; inşaat projesinde çalışacak ekiplerin ve kaynakların organize edilmesi ve uyumlu hale getirilmesi anlamına gelir. İnşaatta kaç farklı yönün yer aldığı göz önüne alındığında, bir projeyi yönetmek birden fazla disiplini, uzmanı iyi bir iletişim ile onları anlamayı ve çalışmayı gerektirir.
Tahmin edebileceğiniz gibi proje yönetimi bütünsel bir uygulamadır. Genel olarak proje yönetimi, kapsamı, maliyeti, zamanı, kaliteyi vb. kontrol etmek için çeşitli araçlar ve metodolojiler aracılığıyla bir projenin yaşam döngüsü boyunca kaynakları yönetmek olarak tanımlanırken, inşaat sektöründe çalışırken bakış açınız daha geniş olmalıdır. İnşaat yönetimi genellikle inşaat projelerinin tasarımına ve inşasına özgü, dikkate alınması gereken daha geniş bir yelpazedeki kısıtlamaları içerir.
İnşaat proje yönetimi, bir projenin ömrü boyunca mimarlıktan mühendisliğe, bayındırlık işlerinden şehir planlamasına kadar çeşitli farklı disiplinlerle etkileşime girebilir.
Proje yöneticileri kusursuz bir projenin başarıya ulaşması ve gelişimi için çok önemlidir. Liderlik eden ve tüm ekipleri aynı an da senkronize çalışmalarını sağlayan bir kişi olmadan, işin en doğru şekilde zamanında teslimatını etkileyen bir faktördür.
İnşaat yönetiminin işlevleri farklılık gösterse de genellikle altı temel bölüme ayrılabilirler. Bu hususların her biri, deneyimli bir proje yöneticisinin proje kalitesini ve başarısını sağlamak için uzmanlaşması gereken hususlardır:
Proje Planlama: Bir inşaat projesi için çalışanların görevlerini, ayrıca her bir aşamada uygulayacakları aktivite için zaman tahminlerini ve bağlı oldukları koşulları tanımlar. İyi planlama yapmak, uygulama aşamasına geçtiğinizde sorunları çözmekten çok daha kolaydır. İş akışınızın anlamlı olmasını sağlamak için gerektiği kadar zaman harcayın.
Maliyet Yönetimi: Projenin tüm yönlerinin bütçe dahilinde kalmasını sağlamak.
Zaman Yönetimi: Tüm ekiplerin doğru şeyi doğru zamanda yapmasını sağlamak. Herhangi bir görevin ne kadar zaman alacağının belirlenmesi ve olası gecikmeleri tahmin edebilmek gerekir. Sorun çıkması ihtimaline karşı, tepki vermek yerine hazır olup çözüm üretmeyi sağlamak.
Kalite Yönetimi: Tüm ekiplerin birbirine entegre olarak çalışarak, mükemmelliği sağlamak için teslim edilebilir kalitenin kapsamlı bir şekilde incelenmesi.
Sözleşme Yönetimi: Evrak işlerinin ve idari işlerin güncellendiğinden ve doğru şekilde yapıldığından emin olunması.
Güvenlik Yönetimi: Riskleri önlemek için güvenlik prosedürlerinin yerine getirilmesini sağlamak.
İletişim: İletişim kanalları net değilse sorunların çözümü çok daha zorlaşır. İletişim kanallarının iyi kurulmuş ve kalıcı olarak aktif olduğundan emin olun.
Takım: Her rolde doğru insanlara sahip olmak zaten işin yarısıdır. Yapabileceğiniz en iyi insanlarla, araçlarla ve materyallerle çalışın.
Takip: Ölçemediğiniz şeyi iyileştiremezsiniz. Herhangi bir projedeki tüm güncellemeleri takip etmek, gelecekteki planlama ve teklif verme aşamalarında da size yardımcı olabilir.
Teknik: İnşaat projelerinizi yönetmenize yardımcı olacak doğru araçları kullanın. Ayrıca paydaşları yönetmenize ve uyumlu hale getirmenize yardımcı olacak modern dijital uygulamaları da dahil etmeyi unutmayın.
Bir inşaat projesini yönetmek zaman alıcı ve karmaşık bir süreçtir. Ancak inşaat proje yönetiminde daha iyi olabilmek için yukarıda bahsettiğimiz yöntemlere öncelik vermelisiniz. Proje Yönetimi ilgili sorularınız ve işbirlikleri için bize ulaşabilirsiniz.